Olivetti Valentine
Skrivmaskin: Bärbar
Influenser: Pop-konst
Modell: Valentine
Tillverkare: Olivetti
Tillverkningsår: 1969
Fomgivare: Ettoro Sottsass, Perry King
En bärbar skrivmaskin från Olivetti, modellen heter Valentine. Den började tillverkas år 1969. Den är designad av Perry King och Ettore Sottsass, den sistnämde lade upp riktlinjerna för hur maskinen skulle se ut. Ettore ville bryta med de gamla idealen kring hur ett kontorsarbete skulle utföras. Skrivmaskinen skulle skapa ett flexibelt sätt att jobba, den var både lätt och bärbar. Ettore Sottsass har i uttalande sagt att ”Valentine är gjord för alla miljöer utom kontorsmiljö.” Nytt med Olivetti Valentine var också att den till utförandet fick en personlig prägel, den första modellen tillverkades endast i klarrött. Tidigare hade skrivmaskinerna haft mer diskreta färger, man kan ana att den tillverkades i rött just därför att Ettore Sottsass var förtjust i den då rådande pop-kulturen.
Det var inget nytänkande när det gäller tekniken i Valentine, den var helt baserad på den tidigare modellen Lettera 32. Nytänkande var på ett annat plan, den bröt ett mönster, den var personlig och blev lika mycket en modeassecoar som en skrivmaskin. Den fick ett personligt namn Valentine. Skrivmaskinen marknadsfördes genom plancher ritade av den grafiska designern Milton Glaser främst känd för sin I love New-york logga. Trots dessa genomtänkta och konsekventa metoder i marknadsföringen gick inte försäljningen av Valentine särskilt bra, vissa hävdar att dess pris var för högt medans andra menar att dess teknik inte höll måttet. Numera är Olivetti Valentine att betrakta som en designklassiker och den är representerade på de flesta designmuseer runt om i världen bla. på MOMA i New york. Trots trytande försäljning lades produktionen ned först år 2001.
Reklamaffisch, Milton Glaser
Material och Framställning
Skrivmaskinens kåpa och dess förvaringsetui är tillverkade i ABS plast. Den populära styrenplasten var grunden till den ABS plast som än i dag används i flera olika sammanhang. Efter andra världskriget blev styrenplast mycket poulär, den var lätt att både producera och forma. Dock fanns det vissa brister; den var spröd, och blev lätt skadad. Detta medförde att plasttillverkarna började jobba med att ta fram nya varianter på styrenplast. High-impact polystrene (HIPS) togs fram under andra världskriget och visade på bättre hållbarhet. Sedan kom ABS plasten som var ännu mera tålig än de tidigare. ABS plasten är lätt att forma och kan få flera olika kulörer, detta medförde att ABS plasten blev mycket omtyckt och den började användas inom flera områden bla. höljen till elektronikföremål, förvarings boxar mm.
ABS (Akrylnitril Butadien Styren) Butadien används för att tillverka syntetgummi, det är ett mjukt material som stabiliseras när akrylnitril och styren tillförs. Antingen blandade man gummi med basmaterialet alternativt att styren polimiserades med andra monomerer. Den kemiska fomeln för ABS plast är (C8H8 · C4H6 · C3H3N)x. Jämnfört med styrenplasten blir ABS plasten mer töjbar och på så vis mer slitstark. Vill man identifiera ABS plast är ett bra sätt att göra ett eldprov, det brinner med en sotande, orangegul låga och luktar gummi.
Lådan och skrivmaskinens hölje är troligtvis tillverkade med formsprutning, då det var en vanligt förekommande metod under 1960- talet. Plastmassan värms upp och eftersom ABS är en thermoplast stelnar den när den kyls ned, proscessen går ut på att värma upp plastmassan tills den blir flytande, sedan sprutas den varma massan in i den kalla formen, där stelnar plasmassan och produkten är klar.
ABS plast
Känslig för:
Ljus, då främst solljus, missfärgar plasten.
Klarar:
Resistent mot syror, alkaliska lösningar, saltlösningar, fett, alkohol.
Nedrysning för att förlänga plastens livslängd.
Vid rengöring rekommenderas att föremålet torkas av med en linsduk som avger minst slitage på ytan. Vid polering bör man tänka på att plasten kan bli mycket varm, därför är det nödvändigt att vara varsam om föremålet skall poleras. För att förlänga föremålets livslängd kan man frysa ned plastdetaljerna. ABS plasten tar ingen skada av detta. Eftersom den är ljuskänslig är det lämpligt att tänka kring belysning i den miljö föremålet skall ställas ut.
När man läser kring bevarande av plastföremål är det främst plastsorter från omkring 1930-talet som berörs, så som cellulosanitrat och cellulosaacetate. Framöver kommer säkerligen ytterligare information komma gällande de något nyare plastsorterna, såsom ABS plast.