Stockholmsmässan!

Efter att ha klarat av den krävande hemtentan gick vi upp extra tidigt fredagen den 3:e April för att ta färjan över till Nynäshamn. Målet för vår resa var den beryktade antikmässan i Älvsjö som återkommer varje år. Detta år tänkte vi vara på plats och ta del av händelsen och kanske göra några fynd.  Resan tog några timmar men väl på plats i Stockholm sken solen som aldrig förr och en riktig vårvärme välkomnade oss. Detta kände jag speciellt av under den långa promenaden till Chapman där vi skulle bo. När vi väl lämnat av oss packningen, var det raka vägen till mässan som gällde. Klockan var inte mer än ett, så några timmar skulle vi allt hinna averka redan samma dag.



En tågresa senare och vi var framme! Den stora mässhallen, och så enkelt det gick att komma in, gott om plats överallt. Utanför ingången möttes man av en fontän som med sina små explosioner sprutade upp vatten och ånga (?). Men nog om det.
Inne i hall C fanns det fullt av bås, var och en representerande antikvariat, antikaffärer, utställningar m.m. Jag kunde inte hålla ögonen ifrån alla småsaker, jag menar det verkligen, I was in heaven. Alla dessa småbutiker och loppisar man genom åren velat gå in i och som kompisarna frenetiskt försökt undvika för att slippa vänta på mig. Här var allt det bästa från gottepåsen samlade under ett och samma tak och bara väntade!

   

Men vilka var då kundkretsen? Självklart fanns det folk i vår 20-årsålder. Men de flesta var ,vad man kunde vänta sig, i medelåldern och uppåt. Det är kanske inte så konstigt, det är nog dem som mest kan lägga mycket pengar på större och dyrare föremål. Som de möbler som såldes eller exklusiva saker för 100 000-talet kronor. För nog fanns det sådana dyra saker att köpa och titta på. Men det fanns föremål för alla plånböcker och saluhallen tycktes uppbyggd därefter. I ett område fanns bås fyllda till randen med föremål, riktiga prylbodar där folk trängdes. I ett annat område fanns de mer exklusiva och dyrare föremålen och i ett annat fanns utställningsbås för företag och utbildningar innom bland annat renovering och restorering.
Andreas och jag gick runt och tittade på de bås som intresserade oss. Det är lätt att tappa bort varandra på sådana här evenemang men det är roligare att ha någon att diskutera och datera föremålen med. Så medan Andreas var den som strategiskt satte upp vilken väg och rutt vi skulle gå var jag den som fastnade överallt och tillika bröt ifrån den bestämda vägen. Överallt var jag och klämde, kände och öppnade de föremål som kom i min väg och jag har en känsla av att detta var lite jobbigt för Andreas som oroade sig över huruvida jag skulle tappa eller ta sönder dom. Jag kan tänka mig att diverse försäkringsdokument for genom minnet på honom och att han säkert lovade sig själv en dyr försäkring till nästa gång...
Själv ser jag det som en självklarhet att undersöka föremål för att se om dom döljer något extra ini sig. och roliga saker stöte vi på. Vi pratade även med dom som ställde ut. Vi fick veta mer om branchen på detta sättet och det är alltid kul för dom som säljer att få nåt att göra. Mässor är ju inte bara till för att sälja utan även för att knyta kontakter.



I bilden ovan kan ni se en av de montrar som fanns och där jag själv köpte ifrån. Det blir ju lätt så att man förköper sig men jag är nog rätt nöjd med mina köp. I den nämnda montern så köpte jag en gammal lackstämpel från sekelskiftet. Den hade initialerna E.F. men det som intresserade mig var snarare att den till utseendet föreställde en gracilt stående kvinna. Den påminde mycket om Jugend som är min favoritstil men vi kom fram till att den nog snarare var i Art Deco. Förutom den köpte jag diverse fotografier då jag tycker om när de utrycker något extra, sen även en fickalmenacka från 1928. Det roliga med den var att den verkligen var i miniformat! Jag har aldrig tidigare sett gamla almenakor inte större än tre centimeter och eftersom jag gillar saker med udda storlek från normalfall så kunde jag inte låta bli.



Det roligaste köpet var nog ändå the "Saturn" scope, en 3D-kikare från omkring 1900. På själva kikaren som skymtas i bilden står det att dom har patent i USA, Canada, Frankrike, England, Tyskland, Österrike och Belgien. Kikaren är uppenbart från USA och så även de fotografiska bilderna som följde med. Det är bildserier där den kompleta visar upp ett drama där mannen är otrogen med den franska kockerskan. Självklart avslöjas han av de mjöliga handavtrycken på sin rygg... 
Vi gick på mässan under två dagar varav flest folk var under lördagen. Men det var aldrig så mycket att det inte var överkomligt. Frågan är hur det såg ut under mässans sista dag, på Söndagen.  

Mycket kan skrivas om mässan och vårt besök där men för tillfället har jag skrivit vad jag kan. Mer info om vår lilla resa kan dock säkert fås av Andreas. Han har säkert en egen åsikt om hur kul det var att följa med mig och titta på alla antika smycken som fanns..hehe. Jag kan ju säga att det fanns en massa..
Men nu är det slutskrivet från min sida för den här gången.

Jag hoppas alla har en glad påsk, så hörs vi snart!!                                                                             

// Martina       

                                                                                          

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0